hoe gaaf is het om in eigen land te kunnen “eilandhoppen”?
Op het Veluwemeer kan dat! Met de boten van Snoekbaars Bootverhuur vaar je in een dagje langs maar liefst zeven eilandjes waarvan er vijf een aanlegsteiger hebben. Even aanmeren en lekker genieten van de ongerepte natuur. Of gooi je liever een hengel uit vanaf de kant: Hoe uniek is dat vanaf een onbewoond eiland? De eilanden hebben ieder hun eigen vorm en karakter en ontlenen zich uitstekend voor een kort bezoekje om vervolgens weer verder te varen. Vraag bij de receptie van EuroParcs naar meer informatie en advies over de vaarroutes. Het eilandhoppen kan zelfs gecombineerd worden met een bezoek aan de culinaire stad Harderwijk. Harderwijk ligt aan het water en de haven ontleent zich uitstekend om even aan te meren en vervolgens binnen enkele minuten het mooie centrum te bekijken. Zorgt u er voor dat u voor het donker weer terug bent?
De eilanden in het Veluwemeer maken deel uit van de Gastvrije Randmeren.
De vier grote eilanden
Eiland De Kluut ligt midden in het Veluwemeer, op de grens tussen Gelderland en Flevoland. Het eiland is mooi begroeid met bomen en rietpalm, maar biedt ook open plekken. De haven is over het algemeen rustig en grenst aan een ruim grasveld. Aan de westzijde van het eiland bevindt zich CampSpirit, een bijzonder tentenkamp.
Pierland ligt midden in het Veluwemeer halverwege de Bremerbergse Hoek en Harderwijk. Het eiland beschikt over ruim 50 ligplaatsen. Door de fraaie vorm van het eiland is er bij alle weersomstandigheden een prettige ligplaats te vinden. Idyllisch, statig, groot en met hoge bomen omgeven biedt dit eiland een beschutte plek bij alle windrichtingen. Er zijn kleine zwemstrandjes voor de kinderen en in de avond zijn er mogelijkheden om in de aangelegde vuurkorven een vuurtje te maken.
De Ral vindt u in het Veluwemeer halverwege Elburg en Harderwijk, schuin tegenover het Aquacentrum Bremerbergsehoek. De Ral ligt tussen twee natuureilanden, de Snip en de Kwak. Een levendig eiland, gelegen dichtbij het fietsveer en een levendige recreatie uitspanning en direct bij de juist nieuw geopende zwemstrand Bremerbaai. Voor wie met een sloepje erheen gaat en wil recreëren of kamperen biedt dit eiland talloze mogelijkheden.
Knarland, gelegen in het Wolderwijd, is een eiland voor rust- en natuurliefhebbers. De havenkom biedt bij veel wind beschutting tegen de golven. De jonge aanplant en het open karakter geeft het eiland een ‘Wadden’ uitstraling. Er zijn zandstrandjes voor de kinderen en voor de ouders is er gelegenheid voor een stevige wandeling langs het strand. Het open middengedeelte met de grote begroeide zandvlakte geeft een echt Waddengevoel!
Ontstaan Veluwemeer
Het Veluwemeer is een langwerpig meer dat ontstaan is in 1956, bij de inpoldering van Oost-Flevoland. In het noorden grenst het aan Elburg, in het zuiden aan Harderwijk. Langs het Veluwemeer zijn er veel mogelijkheden voor water- en strandrecreatie. Ook ligt er een aantal campings en jachthavens langs het water. Het Veluwemeer maakt deel uit van de recreatieve Randmerenroute.
In het zuidwesten grenst het Veluwemeer aan het Wolderwijd. In het noordoosten, voorbij de brug bij Elburg, grenst het aan het Drontermeer. Het meer wordt onder andere gevoed door de Hierdensche Beek.
Het Veluwemeer vervult een belangrijke toeristische functie, hoofdzakelijk water- en strandrecreatie. Verder is het belangrijk voor de waterhuishouding en de scheepvaart. Het heeft een wateroppervlakte van 3250 hectare.
Bron: gastvrijerandmeren.nl
Liggeldregeling
Overdag kunt u gratis gebruik maken van de aanlegplaatsen.
Vanaf 16.00 uur betaalt u een liggeld van € 0,70 per strekkende meter bootmaat.
Wanneer u regelmatig op de eilanden en aanlegplaatsen overnacht, is het waarschijnlijk gunstiger een seizoen- of vakantiekaart te kopen. Hiermee kunt u van april tot oktober gebruik maken van alle aanleglocaties die onder beheer van Gastvrije Randmeren vallen. De vakantiekaart kan handig zijn voor de eilandhopper maar wellicht niet goed koper gezien het aantal eilanden dat u maximaal op één dag kunt bezoeken.
De vakantiekaart
Deze kaart is voor bootbezitters die tijdens een vaartocht of gedurende het seizoen verschillende eilanden en aanlegplaatsen willen aandoen en dus geen voorkeurslocatie hebben. Het tarief voor de vakantiekaart was 12 x 0,70 cent per strekkende meter bootmaat.
Het tarief voor 2017 moet nog worden vastgesteld. U kunt de kaart voor het vaarseizoen 2017 vanaf februari 2017 via deze website aanvragen.
Samen verantwoordelijk
Om te zorgen dat de aanlegplaatsen netjes blijven en ook de andere watersporters geen hinder of overlast ervaren, gelden onderstaande huisregels. Als iedereen zich hier aan houdt, blijft varen en verblijven in het Randmerengebied voor iedereen een plezier.
De huisregels worden ook vermeld op het informatiebord bij de aanleglocaties. Soms gelden (tijdelijk) afwijkende regels, bijvoorbeeld als er ter plaatse een activiteit of evenement wordt georganiseerd.
Legt u aan op één van de aanlegplaatsen die door Gastvrije Randmeren worden beheerd? De beheerders van de eilanden zijn uw gastheren. Zij hopen dat u het behoud van de natuur van de eilanden net zo respecteert als zij dat doen. Houdt u zich daarom aan de volgende regels.
Huisregels
Algemeen:
- Voor uw verblijf wordt vanaf 16.00 uur een vergoeding gevraagd, u bent verplicht deze te betalen.
- U mag maximaal 3 x 24 uur aaneengesloten op dezelfde aanleglocatie afmeren.
- Matig uw snelheid bij het aan- en afvaren van de aanlegplaats.
- Bij drukte dicht naast elkaar afmeren.
- Niet in het riet varen, afmeren of spelen.
- Ankeren binnen de aanlegplaatsen is niet toegestaan.
Er kan op deze locatie gebruik gemaakt worden van cameratoezicht.
Op onze aanlegplaatsen:
- Honden aangelijnd houden, er geldt op het eiland een opruimplicht.
- Gebruik de aanlegplaats niet als openbaar toilet.
- Muziek op een laag volume zodat anderen hier geen hinder van ondervinden.
- Barbecueën alleen toegestaan in overleg met de beheerder. Niet barbecueën op steigers of banken. Respecteer de flora en fauna, kap of snoei geen bomen of struiken.
- Open vuur is niet toegestaan, tenzij hiervoor door beheerder een voorziening is gemaakt.
Zie voor meer informatie: regels Veluwemeer