DeKraaijenbergseplassen

De Kraaijenbergse Plassen vormen een uitgestrekt plassengebied van ruim 475 hectare aan water en 200 hectare aan natuur in het Land van Cuijk, wat ligt in het noordoostelijke deel van de provincie Noord-Brabant. Het bestaat uit de gemeenten Grave, Cuijk, Mill en Sint Hubert, Boxmeer en Sint Anthonis.​ Het gebied van de Kraaijenbergse Plassen is verdeeld over de gemeenten Cuijk en Grave en is één van de grootste watergebieden in Noord-Brabant.

De Kraaijenbergse Plassen is een uniek natuur- en recreatiegebied. Hier vind je een watersportgebied van circa 475 hectare, niet voor niets een populaire bestemming onder toeristen en dagjesmensen. De plassen zijn ontstaan als gevolg van zand- en grindwinning. Rondom de plassen ligt een prachtig natuurgebied, bij uitstek geschikt voor fietsers en wandelaars.

Er is een groot strand waar je heerlijk kunt relaxen. Lekker zonnen, een balletje trappen, picknicken en genieten van het uitzicht. De Plassen hebben naast zwemmen ook volop mogelijkheden om te zeilen, surfen, roeien of om met een kano leuke tochten te maken langs de natuur rond de Kraaijenbergse Plassen.

De Kraaijenbergse Plassen zijn het gehele jaar door voor iedereen gratis toegankelijk.

 

Meer info? Kijk op de officiele website: www.kraaijenbergseplassen.nl

 

Regels varen in De Kraaijenbergse Plassen

Vanzelfsprekend in een natuurgebied mag je geen afval achterlaten, harde muziek draaien of open vuur stoken. Te hard varen (+6 km/uur) is ook niet toegestaan, zeker niet in de kreken. Helaas hebben de toezichthouders van De Kraaijenbergse Plassen er vaak toch hun handen vol aan om overtreders op hun gedrag aan te spreken. Lees voor je bezoek aan De Kraaijenbergse Plassen even de onderstaande parkregels door: het is een kleine moeite je hieraan te houden en bovendien riskeer je dan geen (fikse) boete!

Op en om het water zijn verschillende regels opgesteld om een veilige omgeving te creëren.
Bij strandrecreatie zijn de regels per recreatieplas apart aangegeven. Op deze pagina staan enkele globale regels voor op het water uitgelicht.
Voor de volledige verordening, zie de website van de gemeente Cuijk.

Snelheid
Op het open water geld op elke plas een maximum snelheid van 9 km per uur. In de (jacht)havens is de maximum snelheid 6 km per uur.

Toegankelijkheid
Voor watersporters is niet elke plas van de Kraaijenbergse Plassen toegankelijk. In de Verordering Kraaijenbergse Plassen en Heeswijkse plas 2005 staat dat er binnen bepaalde gebieden een verbod is op waterrecreatie. In de bijgevoegde kaart zijn de gebieden aangegeven waar het verbod geld. Hieronder volgt een deel uit de Verordering Kraaijenbergse Plassen en Heeswijkse plas 2005, waarin duidelijk wordt wat daar verboden is.

“Artikel 12. Gebruik van water en oeverstroken
1. Het is verboden binnen het gebied:

A. te varen met een waterscooter, jetski of hovercraft of andere vergelijkbare gemotoriseerde objecten;
B. zeilen van een vaartuig alsmede wasgoed te laten drogen in of aan bomen, struiken en beplanting;
C. met een vaartuig te varen op plaatsen, die door burgemeester en wethouders als zodanig zijn aangewezen;
D. zich met een voer- of vaartuig zodanig te gedragen dat daardoor schade wordt toegebracht aan flora of fauna of dat daardoor overlast ontstaat voor de omgeving;
E. te zwemmen of te surfen nabij onderdoorgangen van bruggen alsmede op plaatsen die door burgemeester en wethouders als zodanig zijn aangewezen.
2. Burgemeester en wethouders kunnen ontheffing verlenen van het verbod gesteld in eerste lid onder C.

Over Happy Boats sloepverhuur

Happy Boats Sloepverhuur is onderdeel van Snoekbaars Bootverhuur en is een initiatief van Aad Lansbergen en EuroParcs vakantieresorts. Aad Lansbergen is een van de huiseigenaren (onder andere op Resort de Kraaijenbergse Plassen) van het eerste uur en met zijn jarenlange ervaring met recreatief varen durven wij gerust te zeggen dat ook jij enthousiast zal zijn over de sloepen en boten die door hem zijn geselecteerd.

De boten en sloepen zijn direct beschikbaar vanuit EuroParcs Resort De Kraaijenbergse Plassen.

Contactgegevens

EuroParcs De Kraaijenbergse Plassen
Den Drul 19
5439 NR Linden

Wilt u meer informatie of een boot huren?
Kijk dan op de contact-en-vragen pagina of
mail met onze receptie:
E-mail: info.resortdekraaijenbergseplassen@europarcs.nl